Zoner.cz Czechia.com Inshop.cz Interval.cz CA Czechia.cz InMail.cz Hostováno na serverech CZECHIA.CZ
Menu
Menu

Články
Články
Články
Nejčtenější články
za poslední měsíc

Nenalezen žádný článek...

Legenda
Legenda
Legenda

Anketa
Anketa
Anketa
Vyhovuje vám nynější náplň těchto stránek?

Naprosto
(17 346)
Chci více o Pánu Prstenů
(3 975)
Chci více o hercích
(1 117)
Chci něco jiného
(301)
Nevyhovuje vůbec
(608)


Ostatní
Ostatní
Ostatní

Reklama
Reklama
Reklama


Přihlášení


Nová registrace
Obrázky
Obrázky
Nejprohlíženější obrázky
z posledních 50-ti

[5 608 prohlížení]

[5 576 prohlížení]

[3 278 prohlížení]


Herci
Herci
Herci
Nejsympatičtější herec

Aragorn / Viggo Mortensen
164 234 hlasů
průměr: moc sympatický(á)

Reklama
Reklama
Reklama





TORn o trpaslících (část 1)
Autor: kwandar
Vyšlo: 29.07.2011
Komentářů: 7
Přečteno: 8490x
Popisek: Analýza trpaslíků... Zdroj: Torn Překlad: kwandar

Nyní, když bylo konečně odhaleno všech třináct členů trpasličí skupiny, redaktoři TORnu zanalyzovali jejich vzhled a atributy a zkoumali, jaký je asi jejich význam, jaký dopad a funkci budou mít v příběhu a jak vyzní v kontextu se vším možným, co ještě zůstává utajeno.

Dwalin

Quickbeam –Nejhustější tetování hlavy jaké jsem zatím viděl. Umírám zvědavostí, co tam má vlastě vytetované... a jak vůbec přišel ke všem těm jizvám! Možná se retrospektivně vrátíme k nějaké obrovské bitvě mezi trpaslíky a skřety.

Arwen –Nemá modrou bradku – i když Tolkien snad myslel šedomodrou... Nemůžu z obrázku odhadnout přesně barvu jeho kapuce, ale mohla by být tmavě zelená. Opravdu působivá postava. Svalnaté ruce!

Altaira –Dwalin má vzhled správného trpasličího válečníka; silný, vážný a připravený na vše. Nemůžu se dočkat, až ho uvidím v bitvě.

Elessar –Zdá se, že tento trpaslík se v bitvě o sebe rozhodně umí postarat. Šrámy na rukou vypadají skvěle a tetování na hlavě stejně tak.

Demosthenes –Dwalin je Balinův mladší bratr, a nepochybně bojoval ve skřetích válkách, které vyvrcholily bitvou v Azanulbizaru; přestože je velice mladý. Tehdy mu bylo pouze asi 27 let, tedy strašně málo na trpaslíka. Když ale zvážíme, že Dain Železná noha v době, kdy zabil Azogha, byl jen o pět let starší...

Je dost možné, že jizvy, které vidíme v jeho obličeji, měly původ právě v této hrozné bitvě. Holohlavý Dwalin má také dvě řady vytetovaných znaků na lebce. Mohou to být Cirth Angerthas, runy, které používal Durinův rod na psaní, ale taky nemusí. Naneštěstí, z tohohle rozlišení není možné rozhodnout tak nebo onak.

Garfeimao –Je prostě celkově úžasný. Zaprvé, je plešatý, je daleko vyšší než ostatní, má na hlavě tetování a na rukou pořádné jizvy. Vypadá jako rváč skupiny, nebo bodyguard, skoro jako vyhazovač, násilník. Má na sobě velké, kožešinou lemované boty s hranatou špičkou, a taky prošívanou tuniku či plášť temně hnědé nebo šedé barvy, stejně jako většina trpaslíků. Vládne jedním sakra velkým kladivem, které musí být v bitvě velkolepé. Navíc to vypadá, že má na sobě velice pevný opasek a taky nejméně jednu vrstvu zvířecí kožešiny skrytou pod pláštěm. Na ramenech vidím náznak dvou kožených popruhů, kterými má připevněný buď plášť nebo další zbraň na zádech. Místo pořádných nátepníků má bezprsté chrániče na rukou, pořádně vyztužené. Na pravé ruce má dva kovové pláty motýlího tvaru, na levé je to asi čtyři nebo pět kostí, drápů či zubů, které vytvářejí ochranu pro prsty. A přestože je plešatý, vyrostla mu pěkná bradka a knírek, a místo korálku ve vousech má v uchu zapíchlou naušnici. Vysílá jasnou informaci pro každého „Se mnou si nezahrávejte“.

Earl –Celé jeho vzezření říká „ošlehaný válečník“. Vypadá jako obr mezi trpaslíky, a není proto divu, že je členem výpravy.

MrCere –Bratr Balina, tento týpek vypadá, že by k Osamělé hoře klidně dojel na Harleyi a nápisem „bad ass“ na peněžence. Řeč těla , přísný oděv a tetování na lebce předurčují divokost a prudkost.

Entmaiden –Líbí se mi ta pleš potetovaná trpasličími runami. Jak už někdo poznamenal dříve, tohle je opravdový drsňák.

 

Balin

Quickbeam –Je lehké si představit vztah mezi Balinem a Bilbem – už jen z této fotografie. A pokud budou filmaři s touto postavou zacházet řádně, diváci pořádně porozumí Gimliho nářku nad jeho hrobkou ve Společenstvu prstenu.

Arwen –Bílá bradka, červená kapuce...vypadá velice starý...perfektně odpovídá Tolkienovu popisu. A líbí se mi ty špičaté boty!

Altaira –Jsem ráda, že Balin vypadá tak důstojně. Je to parádní vzhled pro tak legendárního a důležitého trpaslíka.

Demosthenes –Tolkienův Balin je druhý nejstarší po Thorinovi. Je vůdcem skupiny v jeho nepřítomnosti. Po Kilim, Filim a Dainovi je hned další na řadě s nárokem an Durinův trůn. Jako postava musí mít vážnost a důstojnost. Tento prošedivělý trpaslík v červeným kostýmem to jasně dokládá.

Popis postavy, který k fotografii připojil produkční tým je zajímavý, a částečně se liší vůči knize: „Jako starý válečník, Balin prožil těžké časy a bojoval v mnohých bitvách, ale skrytě pochybuje o významu a úspěšnosti výpravy za převzetím Osamělé hory.“

Odhaduju, že ve jménu boha „dramatického napětí“ (kterého všichni scénáristé uctívají), uvidíme několik  přimyšlených konfliktů mezi Balinem a Thorinem ohledně této záležitosti.

Garfeimao –Vyzařuje auru Dědy mráze, která mu jistě pomůže sblížit se s Bilbem. Má dost světlé vlasy a dlouhou bradku, zatočenou na okrajích. Jeho plášť je vínově červený a je prošívaný, aby více hřál. Taky má precizně vytvořený vzor kolem límce, kolem okrajů pláště i rukávů, přičemž úplně dole je vzor širší. Jeho boty jsou špičaté a vytočené vzhůru, kalhoty má spuštěné přes boty, na rozdíl od většiny trpaslíků, kteří je mají zastrčeny v botech. Má taky pěkný, široký vínový opasek s černým vzorem a hranatou přeskou, a nějaký podivný trojúhelník, který z něj visí. V ruce drží vcelku dlouhý meč s dlouhým jílcem s okovanou špičkou. Čepel je široká a dole se ještě rozšiřuje. Nejsem si jistý, jak může vytasit takový meč, nemůžu se dočkat až ho uvidím v akci. Balin rozhodně vypadá, že patří k urozeným a bohatým trpaslíkům.

Earl –Moje první reakce byla „děda mráz“. Ale nyní vidím, proč se on a Bilbo stali tak blízkými přáteli. Vypadá opravdu pradědečkovsky; tak, aby k němu mohl Bilbo vzhlížet.

MrCere –Určitě jeden z „rady starších“ ve skupině (alespoň podle vzhledu). Myslím, že byl vytvořen tak, aby  se obecenstvo vcítilo do jeho pocitů. Vypadá jako starší občan, a kdo nemá rád svého dědečka? Jeho jméno je tak propojeno s Pánem prstenů, že Jackson si nenechá ujít jediný moment aby nás nedonutil brečet spolu s Gimlim ve Společenstvu.

Entmaiden –  Lze si ho lehce představit jako Bilbova přítele, i když zrovna nevypadá jako ten typ, co by vedl bandu trpaslíků do Morie.

 

Dori

Quickbeam – Jako jeden ze starších členů této trpasličí sestavy, Dori dle tohoto obrázku vyjadřuje ten správný nádech šlechtice. Bohaté vrstvy kostýmu, řetízek, meč, všechno tohle naznačuje přítomnost lorda.

Arwen –Velice působivý a vznešený. Ale nezáhrávejte si s ním!

Altaira –Všech třináct kostýmů je báječných, ale tento je můj nejoblíbenější. Bohatá, plná, temně červená barva jeho šatů a rukavic je ohromující.

Elessar –Připadá mi jako velice moudrý trpaslík.  Takový, kterého můžete požádat o radu a dá vám spolehlivou odpověď. I jeho krátký meč vypadá skvěle.

Demosthenes –Už někdo řekl Marku Hadlowovi, že bude muset občas vláčet na zádech trošku zavalitějšího hobita? Vybrali ho dobře; Hadlowova ramena vypadají dostatečně široká.

Garfeimao –Dori má trochu barevnější oblečení než většina ostatních, a může to být buď kvůli tomu, že je hlavou domácnosti, jako nejstarší bratr, a nebo je zkrátka zámožnější. Každopádně má červený sametový plášť, oblečený přes červenou tuniku, a k tomu padnoucí červené kožené nátepníky, které jsou nádherně vyšívané a zapadají tak velice do trpasličí módy. Jako někteří jiní, má taky hranatý široký meč a nízko zavěšenou pochvu. Navíc má něco, co vypadá jako koule na řetízku na házení, je tedy připraven a boj zblízka i zdálky. Límec, který má na ramenou, je zdobený kůží a zavázaný vpředu, a hádám že to je vlastně jeho kapuce, ušitá přesně na míru. Boty vypadají robustně, stejně jako šněrování.  Je taky dobře učesán, samý copánek a velký kovový korálek na bradce. Je na místě se domnívat, že Dori není zrovna chudý.

Earl –Možná ten nejuhlazenější ze všech trpaslíků. Vypadá hodně gentlemansky.

MrCere –Líbí se mi bohatá barevnost a ta jeho zákeřná zbraň i pochva. Tohle je zbraň síly a ničení, meč, který je napůl sekerou, není určen pro obratné složité útoky. A pokročilost jeho věku z něj nedělá slabšího nebo mírnějšího. Tohle je veterán trpasličích válek a drtič goblinů.

 

Nori

Quickbeam –Přijde to jen mě nebo jsou ty UŠI divné? Jed Brophy určitě nemá takové uši. Veskrze mimozemsky vypadající Nori strčí do kapsy celý trh s avantgardními účesy. Líví se mi i jeho přeska na opasku.

Arwen –Zajímavý účes. A co to má v ruce? Hůl? Kopí? Vypadá připravený na bitvu.

Altaira –Jeho účes musí mít nějaký hodně zajímavý smysl a původ: že by rodinná tradice s troškou trpasličí marnivosti? Nemůžu se dočkat až to zjistím.

Elessar –Jeho vlasy válí! Opravdu mi sedí ten způsob, jakým je prezentovali na tomhle obrázku. Vypadá trošku jako hlupák, ale nejspíš se o sebe dokáže postarat, soudě podle toho obřího klacku.

Demosthenes –Nechápu co mají ty Noriho vlasy znamenat; podezřívám někoho z oddělení kostýmů, že až moc sleduje japonské anime. Na druhou stranu, ten kyj je pořádně zastrašující.

Garfeimao –Ok, pojďme na to, ať to máme zkrku. Tvar mořské hvězdice byl docela překvapením, ale líbí se mi, jak je doplněn o copánky, hlavně  jak jsou nahoře tři cípy a tři copy pod nimi v bradce, což dělá Noriho velice symetrického. A dva copy jsou vytvořeny z obočí, paráda. Má kožené nátepníky a bezprsté rukavice s kůží, zapletenou do vlněného úpletu. Má na sobě několik vrstev vlněných tunik a kabátů, horní vrstva je zdobená pěknými trpasličími vzory. Je opásán vcelku hustým opaskem s parádní pravidelnou přeskou. Jeho zbraň vypadá jako kyj zkřížený s obuškem; s velkým kovovým kusem nahoře a naopak velice ostrým koncem na druhé straně. Jo, a taky má kožešinou vystužené vnitřní části bot, takže je pořád v teple.

Earl –Pořád nevím co si myslet o jeho vlasech, i když, vezmeme-li v úvahu jeho celkový vzhled, nejspíš bude trošku blázen..něco jako kouzelník...může být koneckonců léčitelem skupiny, ten, který ví, jak vyléčit zranění a nalézt ty správné bylinky, které pomohou urychlit hojení ran.

MrCere –Výstrední a precizní, přesto však reprezentuje jistou hrozbu, bez které by pravděpodobně nemohl chodit po Středozemí s podobným účesem. A nese si pěkně velký klacek.

maegwen –Nechci se tu opičit po ostatních, ale můj komentář se taky týká účesu. Někdo na chatu ho pojmenoval „třírohá hlava“ A musím pochválit i tu jeho působivou hůl/palici/tyč/věc.

 

Ori

Demosthenes - Líbí se mi Oriho kniha. V Pánu Prstenů, když Společenstvo čte o chmurném osudu Balinovy expedice do Morie, Gandalf říká Gimlimu: Ori „uměl psát dobře a svižně, a často používal elfí runy.“

Quickbeam – Ori se mi líbí od začátku – vzezření ztraceného dítěte v kombinaci s podivným svazkem, který nese, mě nutí odhadnout jeho povahu na trochu mírnější. Trpaslící jí sice nejsou nijak známí, ale je pěkné si představit Oriho a Bilba se společným zájmem o vědění.

Arwen –Vypadá trochu ztracený, možná je jedním z těch jemnějších trpaslíků. Jako by ho ůčast na tomto dobrodružství docela zaskočila.

Altaira –Ori působí jako jeden z těch tišších, laskavějších trpaslíků, ale vsadím se, že by jste ho nechtěli potkat naštvaného!

Garfeimao –Určili Oriho jako učence hned od začátku, díky knize, kterou má zastrčenou podpaží. Má zbraň, která vypadá jako dýka, má ji na levé straně spolu s nějakým váčkem. Ale množství jeho oblečení dává tušit, že vůbec nemá žádný druh brnění nebo obraných prostředků. Má bezprsté rukavice zašněrované boty, vlněnou tuniku a rovněž vlněnou kutně podobnou kapuci, doplněnou baculatými kuličkami na konci šňůrek. Není zrovna válečník, jakými bezpochyby jsou někteří ostatní trpaslíci, ale zároveň taky nespadá zrovna do dělnické nebo hornické třídy, jako někteří jiní...

Earl –S tou knihou v ruce, je vcelku jasné že je písařem skupiny. Trpaslíci mají historii neůspěšného a tragického cestování, a asi není divu, že si berou s sebou někoho, kdo zachytí jejich pokus o převzetí domova jejich předků. Když vezmeme v úvahu, že fanoušci už dříve našli spojení v tom smyslu, že je to jeho písmo, které Gandalf čte v knize Mazarbulu, vypadá to že kostýmové oddělení vytvořilo Oriho ve stejném duchu. Vypadá moudře, zajímalo by mě, jaký je jeho účes; zdá se, že má ofinu.

MrCere –Šátky, kapuce a kniha? Myslím, že tady máme učence, který vypadá měné zastrašující a připravený na bitvu než kterýkoli z jeho kumpánů. Může nám pouhý obrázek představit mírně jednajícího trpaslíka? Samozřejmě..a to, že se vyzná v psaní a čtení se drží tolkienovského ducha.

 

Oin

Demosthenes –Oin vypadá jako ten typ, co vyvolá bitku s příbuznými. V Hobitovi jsou bratři Oin a Gloin známí svou bojovností, stále se hašteří a potýkají kvůli nedůležitým věcem. Nejčastěji kvůli rozdělávání ohně pro skupinu, když se zastaví aby si odpočali. Vzhledem ke slovu „chrabrý“ které obsahuje jejich popis předpokládám, že budou oba bratři impozantní v bitvě.

Quickbeam –Má dokonce lepší obočí, než první prototyp obočí pro Gandalfa, se kterým bojoval ve Společenstvu! Nabručeně vypadající trpaslík. Jsem rád, že je na naší straně.

Arwen – Má krásný opasek..(ostatně, jako všichni J )

Altaira –Líbí se mi ten zatvrzelý a vyzývavý výraz ve tváři. S tímto trpaslíkem si nikdo nezahrává!

Elessar – Vypadá trochu mrzutě, ale ne vy smyslu, že by ho omrzelo zabíjení goblinů. Má jednoduchý kostým.

Garfeimao – Bezpochyby lze nalézt podobné rysy jak s bratrem Gloinem, tak synovcem Gimlim. Má krásnou, plnou bradku s ozdobným pletením, a je laděn převážně do šedé barvy, jak vlasy, tak kostým. Přes ostatní vrstvy má přehozený šedý a těžký pletený svrchník, kolem pasu má hezký široký opasek, zhotovený z pletené kůže. Jeho boty jsou kožené, s kožešinovým okrajem, který je nahoře přehnutý a přepásaný koženým popruhem. Jeho zbraň vypadá zkrátka jako velká, dlouhá, kovová tyč s boulí nahoře. Vypadá spíše jako čtvercová než hranatá zbraň, ale není jisté, jaká va skutečnosti je.

Earl –Jeho vzhled připomíná vzezření velkých trpasličích pánů z dávno zašlých dob. Chápu, proč se PJ a tým rozhodli neudržovat podobný design u všech trpaslíků, ale přece jen bych byl rád, kdyby se dal nalézt i jinde než jen u Oina, protože něco v tomhle vzezření vyzařuje duch mýtické historie.. jako by byl trpaslíkem z pradávného věku.

MrCere –Vcelku trefně ztvárněn, Oin působí jako Gimliho strýc a jeho zarputilý výraz dokládá jiskřící vztah, který má se svým bratrem v Tolkienově příběhu. Jsem fascinován tím vykreslením charakteru postav namačkaného do každého jednotlivého obrázku trpaslíka.

 

Gloin

Quickbeam –Vidíme excelentní podobnosti mezi otcem a synem. Tohle je s velkou pravděpodobností stejná sekera, která přešla do ruky Gimlimu. Hodně mě zaujaly tvary copánků a bradky. Úžasné.

Demosthenes –Gloin bude potřebovat hodně prošedivět za těch dalších 78 let. Jeho vlasy a bradka jsou úplně bílé, když ho vidíme se synem na Elrondově radě během událostí z Pána Prstenů.

A je tu ještě jedna nesrovnalost: bio zveřejněné produkčním týmem popisuje G  & O jako chrabré severské trpaslíky“. Může to být odkaz na Dainovo sídlo v Železných horách, jenomže Tolkien v Dodatku A odhaluje, že po Azanulbizaru „Thrain a Thorin s tím, co zbylo z jejich následovníků (mezi kterými byli Balin and Gloin) ... bloudili v Eriadoru, dokud nakonec nezaložili nový domov v exilu na východě od Ered Luin...“ Co to má znamenat?

Arwen –Líbí se mi fakt, že vypadá jako Gimli...stejný plamínek v očích...Úžasný kostým.

Altaira –Jednoznačná příbuzenská podobnost s Gimlim, přesto se povedlo neztvárnit jej až příliš podobného. Dobrý práce, PJ a týme!

Garfeimao –Gilmiho v jeho nejdražším otci jednoznačně poznáte. Nosí černo vínový plášť přes vínovou tuniku, a koženokovový přehoz přez ramena. Přehoz má jednak pletený, jednak kovový vzor podobný tomu, který jsme viděli u Gimliho kostýmu ve stejné poloze /Opravdu zajímavý postřeh, schválně se na ten Gimliho kostým mrkněte – pozn. překl./. Jeho nátepníky jsou ze stejně opracované kůže s platením na okrajích. Jeho bradka je nádherně spletená a vhodně, dekorativně doplněná korálky. Nosí stejnou sekeru, kterou používal Gimli, a zároveň má i menší sekyrku, zastrčenou za opasek na pravé straně. Nosí široký opasek s velkou, čtvercovou přeskou a alespoň dvěma malými váčky. Jeho boty jsou z jednoduché kůže, stejně jako šněrování, ale zároveň má i přesky na kotnících.

Earl –Když si představím jak mluví, slyším v hlavě Gimliho hlas. Vypadá nevrle a nabručeně jako jeho syn. Bude asi typickým představitelem trpaslíka, jak jsme jej viděli v Pánu prstenů.

MrCere –Když postavíte do policejní řady všechny typické trpasličí podezřelé, a zkusíte vybrat Gimliho otce, z nějvětší pravděpodobností vyberete tohoto chalapíka, což je skvělé, stejně jako jeho sekera. Ale celé tohle dobrodružství pro něj musí být vcelku zápřah, pokud si představíte, jak sešle a zešedle vypadá na Elrondově radě...

http://www.theonering.net/torwp/2011/07/17/46272-tornstaff_talk_dwarves/

 


Komentáře čtenářů - zobrazit všechny komentáře
30.07.2011 0:21:06 - Jarek - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
Díky, Kwandare, jsi dobrý, že ses do toho dal. Mě dost odrazovala délka těch komentářů... tak držím palec, ať to dotáhneš do zdárného konce :)
A Gloina fakt trefili, to se musí nechat.
30.07.2011 22:05:02 - Saša - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
jsem doma, on-line jen na dvě hodiny, tak nestíííhááám, ale je super, žes to fakt dal! Jsi úúúžasneý a MOC děkujeme!
31.07.2011 19:02:43 - kwandar - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
no díky díky za chválu, ale asi to je dost kostrbaté, protože je to popis tak se hodně opakujou slovesa atd... mi se právě líbilo, že to bylo dlouhé, protože když něco šlo blbě tak sem to mohl přeskočit XD
27.08.2011 10:33:36 - Bugi - skvelý preklad [ODPOVĚDĚT]
nechcem byť otravný ale bude i druhá časť ?
05.09.2011 10:33:58 - Kwandar - Bude [ODPOVĚDĚT]
Zdravím, druhá část bude, jen jsem teď neměl čas, prázdniny, dovolená atd...už mi chybí jen Thorin a bude to :)
05.09.2011 10:33:58 - Kwandar - Bude [ODPOVĚDĚT]
Zdravím, druhá část bude, jen jsem teď neměl čas, prázdniny, dovolená atd...už mi chybí jen Thorin a bude to :)
05.09.2011 12:07:56 - Bugi - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
vďaka , už sa teším :)
Přidejte i vy komentář k tomuto článku!
[zobrazit všechny komentáře]
Jméno: 


E-mail: 


Předmět: 
Komentář: 
  Chcete  být informován(a) o nových komentářích?
Zde prosím zadejte kód z obrázku:   Zadejte číslo


 


Další články
Předchozí článek
Role v Hobitovi

...trpaličí tablo - zpracovala, Saša, červenec 2011
Následující článek
Luke Evans absolvoval konkurz online

Terri Schwartz, MTV 28. července 2011
 



Toto jsou nejnavštěvovanější stránky o filmu Pán Prstenů na českém Internetu.
Statistiky přístupů jsou k dispozii zde. Informujte se o možnosti reklamy!

Copyright © 2003, Pavel Nero Kramný, Design by Sputnik.
>> generování stránky trvalo 0 sekund <<