Zoner.cz Czechia.com Inshop.cz Interval.cz CA Czechia.cz InMail.cz Hostováno na serverech CZECHIA.CZ
Menu
Menu

Články
Články
Články
Nejčtenější články
za poslední měsíc

Nenalezen žádný článek...

Legenda
Legenda
Legenda

Anketa
Anketa
Anketa
Vyhovuje vám nynější náplň těchto stránek?

Naprosto
(17 346)
Chci více o Pánu Prstenů
(3 975)
Chci více o hercích
(1 117)
Chci něco jiného
(301)
Nevyhovuje vůbec
(606)


Ostatní
Ostatní
Ostatní

Reklama
Reklama
Reklama


Přihlášení


Nová registrace
Obrázky
Obrázky
Nejprohlíženější obrázky
z posledních 50-ti

[5 584 prohlížení]

[5 561 prohlížení]

[3 262 prohlížení]


Herci
Herci
Herci
Nejsympatičtější herec

Aragorn / Viggo Mortensen
164 150 hlasů
průměr: moc sympatický(á)

Reklama
Reklama
Reklama





2012, rok Hobita
Autor: Michal
Vyšlo: 21.11.2011
Komentářů: 2
Přečteno: 6429x
Popisek: ze zdroje: www.theonering.net čerpal a přeložil: Michal

Originální obal - Hobit

Nad prázdný list papíru se sklání spisovatel a začíná psát první slova příběhu: „V jisté podzemní noře bydlel jeden hobit.“ Touto větou započal jeden ze světově nejoblíbenějších autorů psát úžasnou pouť Středozemí.

V ten moment ještě John Ronald Reuel Tolkien netušil, že tím odstartoval jeden z nejslavnějších příběhů literárního světa. Nevěděl, co Hobitem způsobí.

„Hobitem všechno začalo, to je také důvod, proč je tak ceněn. Kniha je klasika každým coulem“, řekl Clifford Broadway, herec, spisovatel a velký Tolkienův obdivovatel, jeden z redaktorů TheOneRing.net (TORn). „První dobrodružství většinou čtenáře navnadí nejvíc.“

TORn je zpravodajský web pro všechny fanoušky Tolkienova díla, najdou      zde  jak aktuální novinky, zprávy, fotografie, videa, tak archivní z doby natáčení Trilogie V současnosti jsou nejdiskutovanějšími tématy filmové adaptace režiséra Petera Jacksona, který na začátku tohoto století Pána prstenů, tuto „nezfilmovatelnou“ legendu, převedl úspěšně na filmové plátno. Nyní všichni čekají právě na jeho prequel, kterým je právě Hobit.

Před téměř pětasedmdesáti lety Tolkienův promyšlený svět začal vzkvétat. Zdá se, že čím více toho J.R.R.T. napsal, tím promyšlenější a komplexnější svět vznikal. Fantasy svět, který byl přetvořen i do vizuální podoby v podobě filmové trilogie Pán prstenů.

Když byl v roce 1937 Hobit poprvé vydán, výtisk obsahoval kolem dvaceti originálních kreseb včetně tolik známého obalu, na kterém jsou vyobrazeny Mlžné hory pod tmavým nebem, a Cesta, po které se hobit Bilbo a jeho společníci vydali za svým dobrodružstvím. Během dalších let vznikly desítky dalších vydání včetně různých obalů a kreseb rozličných autorů.

foto Obal knihy Hobit

Nyní, rok před 75. výročím od prvního vydání Hobita, HarperCollins, velká anglická nakladatelská společnost, vydává publikaci Art of the Hobbit, sbírku dosud neviděných kreseb, náčrtů a maleb pana Tolkiena.

„Jsem rád, že si lidé můžou připomenout, jak úžasně uměl Tolkien pracovat se slovy. Uvidí také, že byl mistr malby, pracoval zejména s vodovými barvami. Byl také výborným ilustrátorem,“ řekl Broadway. „Je dobře, že nám tato publikace přibližuje celkový Tolkienův pohled, jakým chtěl Hobita podat, jak si ho představoval on sám.“ 

Zatímco probíhaly přípravy k blížícímu se výročí, byly v archivu knihovny Bodlain v Oxfordu ilustrace objeveny. Díky šťastné náhodě a dvou objevitelům -  uznávaným vědcům Waynovi Hammondovi a Christině Scullové - se nám do rukou dostává fantastická publikace, která všechny příznivce Tolkiena dostane do varu.

„Věříme, že kniha bude přijata s nadšením a fanoušky potěší,“ říká jeden z redaktorů TORnu, Larry Curtis. „Myslím, že je to skvělá publikace, jistě budou uspokojeni jak znalci Tolkienova díla, tak ti, kteří se zatím do světa Středozemě ještě nikdy neponořili.“

Fanoušci už měli možnost mnohokrát vidět Tolkienovy výtvory, ale tohle je vůbec poprvé, kdy v jedné knize uvidíme kresby, které nám vykreslí zobrazení této fantasy tak, jak ji viděl autor sám.

„My doufáme, že ti, kteří znají Hobita jen v knižním vydání, budou mile překvapeni, že Tolkien své dílo zpracoval z velké části i ilustračně,“ říká Hammond.

Duo objevitelů pro CNN řeklo, že ilustrace jsou v knize zařazeny tak, jak by nejlépe dějově odpovídalo a že si s tím dali velkou práci, aby vše bylo v pořádku. Kniha mimo jiné obsahuje čtyři série obrázků, přičemž každá obsahuje minimálně čtyři až pět ilustrací za sebou. Zjistíme, že Tolkien nebyl jen skvělý spisovatel, ale i ilustrátor, což mnoho lidí vůbec netuší.

„Máme rozděleny sekce na různé mapy, které Tolkien kreslil, a také pro různé verze přebalů knihy. Zažili jsme při třídění spoustu legrace, byla zábavné vidět různé Bilbovy podoby a jednotlivá vyobrazení jeho dobrodružství,“ popisuje Scullová.

Dnes je slovo „hobit“ pevnou součástí slovníku. Popularita Tolkienova díla totiž během let neuvěřitelně rostla a inspirovala armádu fanoušků. Curtis dodává, že tato nově vydaná ilustrovaná publikace přidá další rozměr jeho úžasnému dílu.

„Pro fanoušky to musí být hodně vzrušující, poznat další výtvory již zesnulého autora. Je skvělé, že se kresby objevily,“ vypráví nadšeně Curtis.

Je všeobecně známo, že Tolkienovo dílo je obsáhle, také díky práci jeho syna, Christophera Tolkiena, který vydal po otcově smrti Silmarillion a další literární pozůstalosti. „Byli bychom o mnoho ochuzeni, kdybychom díla jak Silmarillion, Roverandom, Mr. Bliss a další rukopisy sesbírané synem pana Tolkiena neměli šansi poznat. Tohle všechno nám pomohlo odhalit další aspekty jeho geniality, rozsáhlosti jeho díla. Tolkien byl umělec ve hře se slovy,“ říká Hammond.

Tolkienovy ilustrace krásně Hobita dokreslují a publikace Art of the Hobbit si klade za cíl nám tuto představu co nejlépe předložit. Editoři knihy říkají, že Tolkienova finální ilustrace Hobitína obsahuje popisky, které se objevily až o mnoho let později v pokračování Hobita, Pánovi prstenů. Tolkien nás i po své smrti, zdá se, bude stále příjemně překvapovat.

„Museli jsme schválit, jestli novou adaptaci nakonec vůbec vydáme. Říkali jsme si, jestli tím nějak neriskujeme. Nakonec jsme si řekli, že můžeme být šťastní, že se nám tyto kresby dostaly do rukou, a že fanoušci si zaslouží je vidět. Jednomyslně jsme vydání schválili,“ vysvětluje Broadway. Curtis přidává podobný pohled s tím, že posmrtně vydaná Tolkienova díla byla vždy přijata s obrovským nadšením Tolkienových příznivců.

Zdá se, že společnosti milovníků fantasy, Fandom, má zase o témata k diskuzi postaráno. S Tolkienovým posmrtným dílem bylo vždy zacházeno s úctou, takže se jistě nemají čeho obávat.

Nikdo o Středozemi samozřejmě neví a nevěděl více než samotný Tolkien. A nyní, s blížícím se výročím vydání knihy, vydáním Art of the Hobbit a současně probíhajícím natáčení dvou velkofilmů, režírovaným Peterem Jacksonem, by se rok 2012 dal opravdu pojmenovat Rokem Hobita. Pan Tolkien, věřme, by byl jistě nadšen, co tou původně dětskou knížkou, kdysi dávno odstartoval.

„Hobit jako kniha je evergreenem, a Art of the Hobbit nám přináší k němu mnoho dalších zajímavostí. Věřím, že kombinace této publikace a blížících se filmů odstartuje nový zcela nevídaný zájem o samotnou knihu,“ myslí si Curtis.

Tolkienova práce, jeho tvořivost, představivost a barvitost všeho, co vytvořil, nám zanechalo nezapomenutelný, cenný odkaz. Jeho Středozemě nežije jen na stránkách knih a v našich představách, on byl přenesen i na plátna kin, prosadil se v hudbě, umění. Velké díky patří nadšenému Petru Jacksonovi a 2500 jeho spolupracovníků, kteří znovupozvedli zájem o Tolkienovy příběhy tím, že během 5 let na Novém Zélandu natočili tři nádherné filmy podle trilogie Pán prstenů a nyní znovu pokračují s natáčením adaptace Hobita. I díky tomu zasáhl Tolkien a jeho Středozemě srdce milionů lidí.

Všechno to začalo v díře v zemi, kde žil hobit. A stejně tak, jak byla v Bilbu Pytlíkovi probuzena toulavost a touha po dobrodružství, věřme, že stejně tak zatouží staří i noví fanoušci Tolkiena znovu a znovu poznávat a toulat se po Středozemi.¨

„Každý člověk se může identifikovat s maličkým Bilbem, který se z tepla svého domova vydá za dobrodružstvím s touhou poznat své skryté schopnosti“, věří Scullová. „Naše publikace bude díky vizuální interpretaci Tolkiena milým protikladem proti filmům. A my věříme, že i díky tomu se lidé znovu začtou do Hobita a každý si vytvoří vlastní podoby postav a vlastně celého tohoto krásného světa, Středozemě.“

 


Komentáře čtenářů - zobrazit všechny komentáře
20.11.2011 22:01:49 - Vig - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
Skvělý první počin a vítej mezi námi Michale :)
21.11.2011 12:10:26 - Saša - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
Jo jo, moc pěkný článeček! Dík za aktivitu,těšíme se na spolupráci!
Přidejte i vy komentář k tomuto článku!
[zobrazit všechny komentáře]
Jméno: 


E-mail: 


Předmět: 
Komentář: 
  Chcete  být informován(a) o nových komentářích?
Zde prosím zadejte kód z obrázku:   Zadejte číslo


 


Další články
Předchozí článek
V zemi hobitů

Zdroj: http://www.hellomagazine.com Přeložila: Elí
Následující článek
Sbírka vzácností – interview s umělcem Trevorem Grovem ze Sideshow Collectibles

Zdroj: theonering.net Překlad: Elí
 



Toto jsou nejnavštěvovanější stránky o filmu Pán Prstenů na českém Internetu.
Statistiky přístupů jsou k dispozii zde. Informujte se o možnosti reklamy!

Copyright © 2003, Pavel Nero Kramný, Design by Sputnik.
>> generování stránky trvalo 0 sekund <<