Zoner.cz Czechia.com Inshop.cz Interval.cz CA Czechia.cz InMail.cz Hostováno na serverech CZECHIA.CZ
Menu
Menu

Články
Články
Články
Nejčtenější články
za poslední měsíc

Nenalezen žádný článek...

Legenda
Legenda
Legenda

Anketa
Anketa
Anketa
Vyhovuje vám nynější náplň těchto stránek?

Naprosto
(17 346)
Chci více o Pánu Prstenů
(3 975)
Chci více o hercích
(1 117)
Chci něco jiného
(301)
Nevyhovuje vůbec
(606)


Ostatní
Ostatní
Ostatní

Reklama
Reklama
Reklama


Přihlášení


Nová registrace
Obrázky
Obrázky
Nejprohlíženější obrázky
z posledních 50-ti

[5 584 prohlížení]

[5 560 prohlížení]

[3 262 prohlížení]


Herci
Herci
Herci
Nejsympatičtější herec

Aragorn / Viggo Mortensen
164 148 hlasů
průměr: moc sympatický(á)

Reklama
Reklama
Reklama





Cesta Benedikta Cumberbatche a Mikaela Persbrandta do Středozemě
Autor: Ramesse
Vyšlo: 09.12.2011
Komentářů: 1
Přečteno: 5689x
Popisek: Sepsáno na základě článku „Actors journey to Middle-earth“ od Helen Barlowové z portálu nzherald.co.nz.

Ve svých rodných zemích patří oba dva k nejznámějším hereckým tvářím, ale to není důvod, kvůli kterému byli obsazeni do významných rolích v Peterem Jacksonem připravovaném dvojfilmu, inspirovaném populární knihou „Hobit“ (a dalšími z Tolkienova díla). Jaká tedy byla cesta Benedicta Cumberbatche a Mikaela Persbrandta do Středozemě?


Benedict a Mikael

O Benedictu Cumberbatchovi jsme zde psali nedávno, přesto připomeňme, že se tento anglický herec, známý především z televizní adaptace Sherlocka Holmese, zhostí bezpochyby neobvyklé role draka Šmaka. Krom toho by měl svůj hlas propůjčit i Černokněžníkovi z Dol Guldur („Byl to stín Saurona a znamení jeho návratu,“ vysvětluje se v „Silmarillionu“).
Švédská hvězda, Mikael Persbrandt, se pak těší z možnosti ztvárnit roli Beorna (chcete-li, Medděda), obrovského a strašlivého obvykle horala – ale občas také medvěda.

Pro oba dva muže představuje Jacksonův Hobit výjimečnou příležitost ke startu hvězdné kariéry (vždyť stejným způsobem se proslavili zásluhou svých výborných výkonů v Pánovi prstenů mnohé z nejzářivějších osobností současného kinematografického světa, příkladem za všechny budiž Legolas – Orlando Bloom).

Oba dva herci přitom bok po boku působí jako voda a oheň, či, budeme-li se s jistou nadsázkou držet středozemské terminologie, muž z Gondoru a Rohanu.
Benedikt, typický Angličan, 35 let, bledé tváře, drobnější postavy, spíše uzavřený sám do sebe, duchaplný a přemýšlivý.
Oproti tomu 48letý Mikael s působivým hlubokým hlasem (hodným statného medvědího horala), vysoký, opálený, svalnatý a zábavný, vždy veselý, milovník tetování a večírků.
Cesty však nyní tyto již na první pohled rozdílné osobnosti svedly do jednoho filmu.


Drak Šmak podle Johna Howa

Cumberbatch se, jak sám přiznává, s Hobitem úplně poprvé setkal ještě jako malý chlapec: „Můj otec [televizní herec] Timothy Carlton mi z knížky předčítal, když jsem ležel v posteli a chystal se usnout. Je to vůbec první kniha, kterou si pamatuji! Přímo podpalovala moji představivost. Jsem za to tátovi nesmírně vděčný. Na Novém Zélandu jsem nikdy nebyl a tak se na natáčení pořádně těším. Doufám, že za mnou táta s mámou alespoň na pár dní po filmování přijedou a užijí si se mnou cestování po Jižním i Severním ostrovu.“

Benedikt má za sebou vskutku úspěšný rok. Získal velké uznání za svou roli v televizní adaptaci románu „Tinker Tailor Soldier Spy“ (do češtiny přeloženo jako „Jeden musí z kola ven“) z pera Johna Le Carreho, kde hraje po boku Garyho Oldmana, Johna Hurta a Colina Firtha, dostalo se mu též té pocty spolupracovat s velkým Stevenem Spielbergem v dramatu Válečný kůň. Pochvalu si vysloužil též za roli na prknech Londýnského národního divadla ve Frankensteinovi v režii Dannyho Boyla.

„Ve společnosti herců té nejvyšší úrovně jsem ale naprostý nováček,“ komentoval své úspěchy pokorně gentleman Cumberbatch. „Vystupuji teď po boku hvězd, ke kterým celý život vzhlížím. Když mi Peter Jackson nabídl roli v Hobitovi, byl jsem hluboce potěšen. Prožívám opravdu skvělé časy. Velice jsem si užil druhou sérii Sherlocka... teď se však soustředím pouze na Hobita.“


Beorn (Medděd), Mikael

Zatímco tedy Benedikt svoji kariéru teprve startuje, popsaly by role Mikaela Persbrandta nespočet listů. Budeme-li tedy hledat milníky a podíváme se, kde zazářil poprvé, musíme zmínit rok 1983, Švédské národní divadlo a Shakespearova „Krále Leara“ v režii legendárního Ingmara Bergmana, se kterým Mikael později spolupracoval i na dalších projektech. Posléze vynikl (pakliže vybereme jen filmy s názvy, přeloženými do češtiny) ve „Smlouvě na smrt“ (1997), „Věčných okamžicích Marie Larssonové“ (2008) nebo „Lepším světě“ (2010).

Persbrandt se tedy může pochlubit bohatými hereckými zkušenostmi. V roli Beorna mu krom toho pomáhá zorientovat se i skutečnost, že patří k dlouholetým fanouškům epického Tolkienova díla.

„Když jsem byl ještě kluk, hledal jsem ve stockholmských knihkupectvích a antikvariátech jakoukoliv knížku, kterou kdy pan Tolkien napsal. Sehnal jsem opravdu všechny a pořád zdobí moji knihovnu. Bylo mi tak 14, znáte to, ten věk, kdy se kluci snaží vymanit vůči světu okolo sebe. Kreslil jsem mapy, žil jsem Středozemí. Je to pro mě proto úžasný příběh, že teď mohu hrát zrovna v Hobitovi, kterého vnímám jakou součást jedinečné ságy,“ vyprávěl Persbrandt, stále plný entusiasmu. „Celé natáčení je obrovský projekt, ale na člověka to tak nepůsobí, atmosféra je zde rodinná a komorní, vůbec ne jako při hollywoodských produkcích!“

Věřme tedy, že jak unikátní atmosféra, tak pečlivý výběr (i výše představených) výjimečných herců, přispějí ke zdaru celého, již teď s netrpělivostí očekávaného dvojfilmu.

 


Komentáře čtenářů - zobrazit všechny komentáře
09.12.2011 12:32:26 - Saša - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
Super článejk, díky za zprostředkování! Každým článkem se na Hobita těším víc a víc
Přidejte i vy komentář k tomuto článku!
[zobrazit všechny komentáře]
Jméno: 


E-mail: 


Předmět: 
Komentář: 
  Chcete  být informován(a) o nových komentářích?
Zde prosím zadejte kód z obrázku:   Zadejte číslo


 


Další články
Předchozí článek
Neočekávaná cesta: Quint na natáčení Hobita

Část 4 – Debata Istariů Publikováno: 24. listopadu 2011
Následující článek
Neočekávaná cesta: Quint na natáčení Hobita

Část pátá – Thorinovo dilema Publikováno: 27.11. 2011 Přeložila: Elí
 



Toto jsou nejnavštěvovanější stránky o filmu Pán Prstenů na českém Internetu.
Statistiky přístupů jsou k dispozii zde. Informujte se o možnosti reklamy!

Copyright © 2003, Pavel Nero Kramný, Design by Sputnik.
>> generování stránky trvalo 0 sekund <<