Zoner.cz Czechia.com Inshop.cz Interval.cz CA Czechia.cz InMail.cz Hostováno na serverech CZECHIA.CZ
Menu
Menu

Články
Články
Články
Nejčtenější články
za poslední měsíc

Nenalezen žádný článek...

Legenda
Legenda
Legenda

Anketa
Anketa
Anketa
Vyhovuje vám nynější náplň těchto stránek?

Naprosto
(17 346)
Chci více o Pánu Prstenů
(3 975)
Chci více o hercích
(1 117)
Chci něco jiného
(301)
Nevyhovuje vůbec
(608)


Ostatní
Ostatní
Ostatní

Reklama
Reklama
Reklama


Přihlášení


Nová registrace
Obrázky
Obrázky
Nejprohlíženější obrázky
z posledních 50-ti

[5 607 prohlížení]

[5 575 prohlížení]

[3 278 prohlížení]


Herci
Herci
Herci
Nejsympatičtější herec

Aragorn / Viggo Mortensen
164 226 hlasů
průměr: moc sympatický(á)

Reklama
Reklama
Reklama





Konec prvního dílu
Autor: kwandar
Vyšlo: 16.02.2012
Komentářů: 4
Přečteno: 7881x
Popisek: Spekulace nad tím, kde by první část mohla končit

Živé rozhovory o Hobitovi mezi všemi fanoušky z USA a Nového Zélandu, i ty online, mezi těmi z prakticky celého světa, často vedou ke stejnému bodu: Kde se bude příběh lámat?  Přestože se o tom mluví opravdu hodně, napsáno toho zatím bylo ještě málo.

Celá produkce v čele s týmem, adaptujícím knihu nemůže být haněna za přílišné držení věcí pod pokličkou; kniha, napsaná J.R.R. Tolkienem, letos oslavuje své 75. výročí, a je proto tak dobře známá, že si filmaři musí udržet nějaká tajemství, aby fanoušky v kině čekalo alespoň nějaké překvapení. I proto připomínám, že dále v textu najdete spoustu spoilerů; a tímto vás na ně upozorňuji.

Média, i když toho o filmu píšou hodně,vůbec se nesoustředí na samotnou jejich strukturu. Dnešní prostředí digitálních médií často upřednostňuje nové, exkluzivní fotografie před komplexnějším a hlubším obsahem, který vyžaduje více čtenářovy pozornosti a trpělivosti, a tak jsou témata, která jsou zásadní pro celý Hobití příběh často přeskakována a ignorována.

 Ale ne zde, v Hobitím odpočítávání!  Tady hned na začátku přeskočíme prázdné fráze a exkluzivní titulky a pronikneme trochu hlouběji do novinek, dohadů, výmluv a vytáček, abychom vypátrali ty nejlepší teorie a spekulace o tom, kde by se náš dvojfilm měl lámat; odpovědi na otázky, které se objevují téměř v každé debatě o Hobitovi.

Tady je pět nejběžnějších a nejlépe obhajovaných teorií:

1. Prsten znovu na scéně

Největším propagátorem tohoto názoru byl člen týmu TheOneRing.net s prvotřídním smyslem pro drama. Je herec, tvůrce a filmař a byl dost silně přesvědčen o tom, že nechat na závěr Bilba někde hluboko ve skřetích jeskyních najít prsten a pak přechytračit Gluma  by vytvořilo fantastický emocionální, dramatický vykřičník, který by zakončil první film. V tom má sice pravdu, ale zdá se to moc brzo v linií příběhu aby zde film rozdělil.

Upozornil na to, že první film by mohl obsahovat hodně materiálu převzatého z Dodatku A knihy Pán prstenů, což jsou historické poznámky Tolkiena, které podávají rozšířený vhled do záležitostí, dějících se ve Středozemi. Režisér Peter Jackson bude chtít roztočit napětí a akci hned od začátku na plné obrátky, a mohl by toho dosáhnout skrze válečnou historii, skrze příběh o pádu trpaslíků a Gandalfa, získávajícího mapu a klíč, které jsou pak součástí trpasličího plánu, ještě předtím než se vůbec dostane k Bilbovi domů a předá je tam Thorinovi. Film by se také mohl pozastavit nad vysvětlením, jak a proč si těch 13 trpaslíků myslí, že můžou a měli by jít a vyhnat Šmaka z jejich bývalého domova.

 

2. Všude samý Bilbo

 Já sám jsem byl dlouho zastáncem teorie, že tohle je především Bilbův příběh a proto budou filmy následovat zejména jeho postavu po celou dobu.  Z krátkých záběrů z traileru víme, že Bilbo (Martin Freeman) je takovým obyčejným chlápkem, se kterým se všichni ztotožníme, a je to jeho pohled, ze kterého všechny ty šílenosti se skřety, trpaslíky a draky sledujeme. Takže jsem usuzoval, že první film bude o Bilbově růstu. I když je už od začátku příběhu dospělým hobitem, přijímá zásadní změny tím, že opustí pohodlný domov v Kraji a kývne na nabídku práce zloděje. Ale zezačátku je klopýtající, nemotornou přítěží a nejen trpaslíci, vlastně ani sám Bilbo si není jistý, jestli je ten pravý.

 Ten správný moment (nebo aspoň ten nejdramatičtější) kde se z Bilba stane Muž…ehm… Hobit, je tehdy, když zachrání trpaslíky před jejich úhlavními nepřáteli, elfy. Uvržena do vězení, banda třinácti je bezmocná, zatímco Gandalf má práci jinde a Bilbo jako neviditelný je jediný schopen zorganizovat útěk.

S uměním opravdového zloděje dokáže dostat své spoludobrodruhy z vězení, nacpe je do sudů a pošle skrze padací dveře do řeky, po které se dostanou blíže k Osamělé hoře.

Umím si představit i finální záběr triumfujícího Bilba, který právě vymyslel nebo začíná spřádat plán útěku. Takto je publiku poskytnut jednak pocit dobře zakončeného filmu, jednak propracovaný a dokončený vývoj hlavní postavy, a stále také spousta důvodů, proč se těšit na prosinec 2013.  Zní to skvěle. Až na to, že už jsem změnil názor.

3.  Šmakové nebe

Šmak Zlatý, Šmak Strašlivý, Šmak Ohromný. Šmak Velkolepý. Nadabován Benedictem Cumberbatchem, tento okřídlený mág musí být kinematografickým zázrakem. Musí uspět jako postava a musí převyšovat všechny draky, kteří se kdy objevili na plátně. S Weta (PP, Avatar) týmem na speciální efekty na palubě který tuhle digitální bytost vytvoří a vypustí na plátno, je proto velká šance, že stejně jako Glum, který byl představen až v druhém díle Pána prstenů, bude Šmak utajen a použit jako hlavní lákadlo filmu dvě.

Představte si: Jste Bilbo, Thorin(Richard Armitage) a družina. Překonali jste troly, pavouky, skřety, Gluma, vrky, elfy a politické problémy a konečně jste dosáhli Osamělé hory.  Pak, s pomocí mapy a klíče, vyšlete našeho hrdinu Bilba s jeho chytrým neviditelným prstenem dovnitř. Očekává jej tam příšera, která vyhnala celé království trpaslíků, spálila město lidí do základů a teď klidně spí na hromadě zlata.

 Je mnohem strašnější a nebezpečnější dokonce i než balrog, který stáhl Gandalfa do hlubin země. Kamera následuje Bilba, plížícího se mezi hromadami zlata, osvětlenými vnitřním ohněm toho „velkého plaza“.  Vidíme malou hobití tvářičku, jak pomalu mění barvy ze žluté na oranžovou při pohledu na to velkolepé monstrum. A pak, v rámci dvanáctiměsíčního mučení veřejnosti, černá tma, případně kraťoučky střih na detail pomalu se otevírajícího očního víčka na šupinatém obličeji ve své velkolepé šmakovité škodolibosti a pak už závěrečné titulky.

 Tato myšlenka má velký potenciál a nechává pro druhý film Bilba konverzujícího se Šmakem, zničení Jezerního města v plamenech, následně velký politický konflikt mezi všemi důležitými rasami zakončený gigantickou bitvou pěti armád se spoustou Gandalfa a věcí ohledně Bílé rady navrch.  Tohle zní jako správný jacksonovský film dvě.  Určitě se dostane i na události po bitvě a Bilbovo snaha vyléčit všechny konflikty ve Středozemi s pomocí svého dobrého srdce a taky na připomínku, že dny příběhu Pána prstenů nejsou nijak závratně vzdáleny v budoucnosti. Může být.

4. Dva filmy, dvě bitvy

Budeme-li brát oba filmy ve smyslu konfliktů, můžeme je jednoduše rozdělit podle padouchů, které obsahují, a ozbrojených střetnutí, vedoucích k jejich poražení (jako to bývá v akčních filmech).  Publikum v nich musí cítit ten pocit ohrožení, pak vidět hlavního padoucha, který ukáže svou sílu, je nakonec poražen a všechny problémy jsou vyřešeny. Tedy přirozené a oblíbené komplexní schéma začátek – prostředek – konec.

Kniha Hobit obsahuje Šmaka jako jednoho naprosto zjevného záporáka, ale kde je ten druhý? Je to samozřejmě Sauron, ten stejný týpek, co v prologu Pána prstenů nosí prsten a máchá palicí a později je zobrazen jako velké, ohnivé oko.

Tentokrát bude v jiné podobě a pod jménem Černokněžník. Šmak, podle struktury knihy, musí být obsažen v pozdní fázi celého příběhu, protože jeho osud je úzce spojen se smyslem celé výpravy a je jasné, že bude hlavním padouchem až filmu druhého. A Cumberbatchova práce na filmu jedna tedy bude spočívat v nadabování tohohle ne ještě plně vyvinutého zla, sídlícího na jihu Temného hvozdu (les, ve kterém bydlí elfové) Gandalf se bude snažit po dobrém i po zlém tohle rostoucí zlo vyhnat z lesa. A s Elrondem, Galadriel, Sarumanem a nově příchozím čarodějem Radagastem na scéně z toho bude bezpochyby pěkně velkolepá filmová bitva.

 Zjednodušeně: V Neočekávané cestě by byla bitva Bílé rady, v čele s Gandalfem, proti Černokněžníkovi, zatímco Bilbo a 13 trpaslíků by se zároveň dostali do nějakých problémů (příležitostí je spousta).

Tam a zase zpátky by se pak zaměřilo na postup skupiny, vypořádání se se Šmakem, a vyvrcholilo by epickou Bitvou pěti armád. Tady to máte: Dva velké filmy, a dvě velké bitvy, aniž by se zásadně porušil Bilbův příběh. Tohle není špatná teorie.

 

5. Správná odpověď

K uznávání této teorie jsem byl přesvědčen na DragonConu v Atlantě členy TORn týmu a tímto jim za to děkuji. Změnili můj názor a já nyní věřím, že Bilbo zachrání trpaslíky z pavoučího zajetí v Temném hvozdu a pak, pěkně na konci, budou chyceni elfy. Mezi těmi elfy může a nemusí být Legolas (Orlando Bloom), ale protože je to jeho otec, kdo trpaslíky uvrhne do vězení, klidně bych si na to vsadil. Podle naší teorie by zde stejně tak měla vystupovat  ona vymyšlená ženská elfí princezna-bojovnice Tauriel, ztvárněná Evangelinou Lilly. (Minimálně jeden z týmu TORn věří, že bude soucítit s Bilbem a snad mu dokonce pomůže s útěkem.)

Objeví se elfí eskorta, aby naše trpaslíky strčila do vězení, a závěrečné momenty si představuju takhle: Záběr na zaskočené zarostlé trpasličí obličeje a pak střih na elfí ruce, ramena a konečně zlatovlase lemovanou tvář Blooma. Pak BOOM, objeví se titulky. To by byl mimořádně silný moment, zejména pro dívčí obecenstvo, že? Diváci by pak bezpochyby tvořili nekonečné řady před pokladnami jen co by se lístky dostaly do prodeje.

 Navíc, odpovídá to již dříve zmíněnému zacílení na Bilba a jeho příběh. Místo toho, aby vlastním přičiněním pronikl do vězení, podaří se mu porazit pavouky a zachránit trpaslíky před pavoučími žihadly; až na to, že se hned vzápětí dostanou do ještě větších potíží. Navíc se tím vytvoří ideální most, který nás přivede k nové skupině postav; a tyto postavy pak vlastně zahájí film dvě. Perfektní.  Navíc, Lilly nedávno prozradila Entertainment Weekly něco o své postavě a v zásadě potvrdila tuhle teorii - viz přiloženou citaci:

 „V prvním filmu moc není. Objevuje se až na jeho konci a to jen na chvíli. Její role ve druhém filmu je daleko důležitější,“ řekla.

 Podle mého názoru – případ vyřešen.

Nicméně, do té doby, než budeme všichni sedět v kině, nebude mít nikdo jistotu, a proto je to odpočítávání do premiéry tak zábavné.

 

-> Zdroj

 


Komentáře čtenářů - zobrazit všechny komentáře
16.02.2012 12:39:25 - Saša - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
Suprový překlad, díky! A souhlasím, že čekání je zábavné, dobrodružné a napínavé (a svou délkou i k vzteku). Nicméně, jakmile se dočkáme, přijdeme o tohle všechno a s koncem i druhého dílu se "pánoprstenovské" roky definitivně uzavřou. A to bude k nepřežití...
16.02.2012 18:39:14 - pettr - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
Kvalitní článěk, moc pěkně přeložené. Souhlasím, že to bude škoda, až tohle jednou skončí. Ale třeba PJ někdy natočí něco ze Silmarillionu nebo Hurinovy děti. To by byla velkolepá podívaná...
16.02.2012 19:13:29 - Kwandar - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
no díky, jsem rád že jsem to přeložil srozumitelně :D ...ale já si myslím že to nebude až tak vážné s tím koncem, nebo aspoň že to nebude nějak brzo..vemte si, že teprve teď se objevilo LEGO. Jasně, souvisí to částečně i s Hobitem, ale většina stavebnic bude z PP..a to už je pěkně dlouho po premiéře..takže očekávám, že podobně to budou protahovat i po novém dvojfilmu...Húrinovy děti mám osobně rád čím dál víc, protože mi tím svým tragickým dějem a předurčeným osudem připomínají staré antické tragédie, a tím dostávají nový, hlubší rozměr :) určitě by to stálo za delší snímek než ten nedávný fanfilm Nienor Níniel, i když ten je taky povedený.
04.05.2012 23:13:46 - Bungo - Nadpis neuveden [ODPOVĚDĚT]
Díky za skvělé počtení!

Bilbovo snaha -- Bilbova snaha
Přidejte i vy komentář k tomuto článku!
[zobrazit všechny komentáře]
Jméno: 


E-mail: 


Předmět: 
Komentář: 
  Chcete  být informován(a) o nových komentářích?
Zde prosím zadejte kód z obrázku:   Zadejte číslo


 





Toto jsou nejnavštěvovanější stránky o filmu Pán Prstenů na českém Internetu.
Statistiky přístupů jsou k dispozii zde. Informujte se o možnosti reklamy!

Copyright © 2003, Pavel Nero Kramný, Design by Sputnik.
>> generování stránky trvalo 0 sekund <<